Yumurta Dondurma

Günümüzde kadınların da erkekler kadar iş hayatında aktif rol oynaması evliliklerin ve bebek düşüncesinin ileriki yaşlara ertelenmesine neden olmaktadır. Ya da kadınlar çocuk yapmak için kendilerini mevcut olan durumda hazır hissetmeyebilirler. Kadınlarda yaşla birlikte doğurganlık da azaldığından planlanan gebelik tarihinde çiftler çocuk sahibi olma konusunda farklı sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. 35 yaşından sonra kadınlarda hızla düşen üreme hücreleri bu anlamda gebe kalma konusunda zorlayıcı bir durum yaratabilir.
İleri yaşlarda planlanan hamilelikler, çeşitli hastalıkların tedavisi için uygulanacak ağır tedaviler, baş edilmesi gereken farklı hastalıklar gibi durumlar nedeniyle kadınlar bazen çocuk sahibi olamadan doğurganlıklarını kaybedebilmektedir.
Bu nedenle bu tür durumlarda kadınlar doğurganlıklarını kaybetmemek için yumurta dondurma işlemine başvurmaktadırlar.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Yumurta dondurma işlemi için yumurtaların döllenmeye hazır olması gerekmektedir. Bu durum yumurta dondurma işleminin öncelikli kuralıdır. Döllenmeye hazır bulunan yumurta M2 olarak tabir edilen yumurtadır. 23 kromozom içeren M2 içinde baklava şeklinde spindle denilen bir çekirdek bulundurur. Hücre dışında ise diğer 23 kromozom bulunur.
Hücre içinde bulunan sıvı yumurta dondurma işlemi için en önemli sorundur. Büyük bir bölümü sudan oluşan yumurta hücresi insan vücudunun en büyük hücresidir. Yumurta dondurma işlemi sırasında bu sıvı donarak buz kristalleri haline gelebilir dondurma sırasında hücre içerisinde dağılarak hücre içeriğinin bozulmasına sebep olabilir. Bunu önlemek için yumurta dondurma işleminden önce olabildiğince yumurta hücresi içerisindeki suyun alınması gerekmektedir. Bu işlem hücreye zarar vermeden yapılmalıdır. Bu işleme özel hazırlanan sıvı ile hücre içindeki su dışarı alınır. Bu uygulama ile yumurtanın içerisindeki suyun kristalleşerek hücreye zarar vermesinin önüne geçilmektedir.
Yumurta Dondurma İşleminde Uygulanan Teknikler Nelerdir?
İki farklı teknik kullanılmaktadır. Bunlar;
- Yavaş Dondurma (Slow Freezing): Özel bir sıvı içerinde yumurtalar bekletildikten sonra bir cihazla yavaş yavaş soğutulması yöntemi ile yapılan bir tekniktir. Yumurta hücreleri bu yöntemde -30, -35 dereceye kadar yavaşça soğutulur. Ardından yumurtalar -196 derecedeki sıvı azotun içine daldırılır. Bu teknik sperm dondurma işleminde oldukça başarılı olmasına rağmen yumurta dondurma işleminde istenilen düzeyde başarı sağlamadığından çok tercih edilmez.
- Hızlı Dondurma (Vitrifikasyon- Camlaştırma): Sperm hücrelerini ve embriyo dondurmak için geçmişten bu yana kullanılan bu yöntem geliştirilerek yumurta dondurma işleminde de kullanılmaya başlanmıştır. Yumurtalar bu teknikte -186 dereceye kadar soğutularak dondurulur. Eskiden bu yöntem yumurta dondurma işleminde kullanılmamaktaydı. Ancak bu yöntem geliştirilerek yumurta dondurmaya uygun hale getirilmiştir. Bu teknik bu sayede yüksek başarı elde edilen yumurta dondurma işleminde kullanılır olmuştur. günümüzde yumurta dondurma işlemi için en çok kullanılan ve başarısı en yüksek teknik ‘vitrifikasyon’ dur.