ICSI, NGS TEDAVİ SÜRECİ (Next Generation Sequencing)
NGS, yeni nesil dizileme olarak adlandırılan bu genetik tanı testi, embriyolarda kapsamlı kromozom taraması yapabilmemizi sağlayan, 46 kromozomun tamamını tarayan bir genetik analiz teknolojisidir. Embriyoyu oluşturan tüm kromozomlar kapsamlı olarak incelenebilmektedir.
NGS ile embriyolar hızlı ve etkin bir şekilde taranır ve kromozom düzeyindeki problemler, gebelik öncesinde tespit edilir.
Tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyoların rahme başarıyla transfer edilmesine karşın sağlıklı gebelik elde edilememesinin en önemli nedenlerinden biri, embriyolarda oluşan kromozom bozukluklarıdır.
Özellikle
* 38 yaş üstü anne adayları
*Tekrarlayan gebelik kayıpları
*Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları,
*Anne ve baba adayının kromozom sayısında tespit edilen problemlerde ( bazı translokasyonlar)
NGS yöntemi kullanılarak kromozomal yönden sağlıklı olduğu tespit edilen embriyonun rahme nakli yapılır.
Tedavinin ilk aşamasına, hastadan rutin tetkikler istenerek başlanır. Anne adayının, adet döneminin genellikle 2-4. gününde yumurtalarının olgunlaşması için iğne yapılarak ön tedaviye başlanır. Bu ön tedavi için hastanın burada olması gerekmemektedir. Bulunduğu bölgede tercihen tüp bebek bilgisi olan bir hekim ile bizim takibimizde olabilir. Eğer hastanın kalacak yeri varsa tüm süreci merkezimizde de geçirebilir.
Ortalama 10-12 gün içinde yumurtalar hedeflenen olgunluğa ulaştığında yumurta toplama işlemi için randevusu ayarlanır. Yumurtaların çatlaması için bizim belirleyeceğimiz saatte iğnesi yapılarak, bu uygulamadan yaklaşık 36 saat sonra yumurtalar anestezi altında toplanır. Yumurta toplama sırasında verilen anestezi ameliyat anestezisi değil, hastanın ağrı duymaması için yapılan derin sedasyon dediğimiz uyku halidir. Bu anestezinin süresi, toplanacak yumurta sayısına göre, sadece 10-15 dakika süreceğinden, anne adayı hiçbir sıkıntı yaşamamaktadır.
Yumurta toplama günü, baba adayından alınan sperm hücreleri, yumurtaların içine Mikroenjeksiyon tekniğiyle enjekte edilir. Döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında takip edilir ve embriyolar 5 gün kadar laboratuvarda izlenir. İçlerinden en kaliteli embriyolar seçilir. NGS yöntemi kullanılarak kromozomal yönden sağlıklı olduğu tespit edilen embriyonun rahme nakli ile tedavimiz tamamlanır.
NGS taraması embriyolara 5. günde yapılır. Tarama süresi yaklaşık olarak 2-3 haftadır. Anne adayı transfer işlemi için hazırlıklara, NGS sonucu geldikten sonraki, yeni gelen adeti ile başlar.
Hastanemizde NGS işlemi, deneyimli embriyologlarımız ve genetik ekibimiz tarafından dış labaratuvarlara gönderilmeden, kliniğimiz bünyesindeki son teknoloji NGS cihazımız ile yapılmaktadır.
Sağlıkla Kalın
Kıbrıs Amerikan Tüp Bebek Merkezi