SPERM DONASYONU TEDAVİ SÜRECİ
Sperm donasyonu tedavi süreci, sperm bankasından erkeğin fiziksel özelliklerine, yapısına, etnik kökenine ve kan grubuna uygun sperm hücresi seçilmesi ve bu sperm hücresi ile anne adayından alınan yumurtanın döllenerek, embriyo haline getirildikten sonra anne adayına transfer edilmesi durumudur.
Sperm Donasyonu hangi durumlarda önerilmektedir?
*Azospermi (Spermin olmaması)-micTESE ya da TESE’de sperm elde edilememesi
*Spermin kalitesi nedeniyle tüp bebek tedavisinde başarısız olunması
*Erkeğin kalıtsal aktarılacak bir genetik hastalığın taşıyıcısı olması
*Erkeğin semenden temizlenemeyen bir viral hastalığa sahip olması
*Spermde ciddi kromozomal anormalliğin saptanması
*Kadının bekar olup çocuk sahibi olmak istemesi durumlarında uygulanabilir.
Merkezimizde Sperm Donasyonu tedavisinde kullanılan spermler; 1981 yılında kurulan ve o günden bu yana dünyanın en büyük, en güvenilir ve en geniş sperm havuzuna sahip olan Danimarka Cryos International ve Europan Sperm Bank’dan özel sertifikalarıyla birlikte, özel azot tankları içinde getirilmektedir.
Sperm havuzumuza gelen bu spermler; pek çok detaylı testlerden geçirilmiştir. Genetik ve bulaşıcı hastalık testleri, psikolojik testlerin ve detaylı aile anamnezlerinin olduğu özel sertifika ile gelmektedir.
Sperm bankası tarafından, fiziksel ve biyolojik açıdan detaylı şekilde incelenen sperm donörleri, ayrıca psikolojik ve zekâ testlerine de tabi tutulmaktadır. Bu sayede, hastalarımızın da akıllarında hiçbir soru işareti kalmamakta, gönül rahatlığıyla tedavilerini tamamlamaktadırlar.
İşlemin başarı şansı; kadının yaşına, yumurta sayısı ve kalitesine göre değişmektedir.
TEDAVİ AŞAMALARI
*yumurta takibi (hasta bu süreci bulunduğu yerde bizimle koordineli şekildi yapabilmektedir)
* yumurtaların toplanması
*sperm bankasından sperm seçilmesi
*seçilen sperm ile yumurtanın mikroenjeksiyon yöntemiyle birleştirilmesi
*embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır.
*Sperm donasyonu ile bebek sahibi olmak isteyen çiftler, bu tedaviye karar verdiklerinde, klasik tüp bebek tedavisinde uygulanan yumurta geliştirmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Anne adayının, adet döneminin genellikle 2-4. gününde yumurtalarının olgunlaşması için iğne yapılarak ön tedaviye başlanılır. Bu ön tedavi için hastanın burada olması gerekmemektedir. Bulunduğu bölgede
tercihen tüp bebek bilgisi olan bir hekim ile bizim takibimizde olabilir. Eğer hasta kalacak yeri temin edebilirse tüm süreci merkezimizde de devam ettirebilir.
Ortalama 10-12 gün içinde yumurtalar hedeflenen olgunluğa ulaştığında yumurta toplama işlemi için randevusu ayarlanır. Yumurtaların çatlaması için bizim belirleyeceğimiz saatte iğnesi yapılarak, bu uygulamadan yaklaşık 36 saat sonra yumurtalar anestezi altında toplanır. Yumurta toplama sırasında verilen anestezi, ameliyat anestezisi değil, hastanın ağrı duymaması için yapılan derin sedasyon (uyku hali) uygulamasıdır. Bu anestezinin süresi, toplanacak yumurta sayısına göre, sadece 10-15 dakika süreceğinden, anne adayı hiçbir sıkıntı yaşamamaktadır.
Yumurta toplama günü, baba adayına uygun olan sertifikalı sperm hücreleri, yumurtaların içine ICSI tekniğiyle enjekte edilir. Döllenmeyle birlikte oluşan embriyolar 5 gün kadar laboratuvar ortamında izlenir ve içlerinden en kaliteli olan embriyolar seçilerek, embriyo transferi gerçekleştirilir. Hastanın kalan iyi kalitede embriyosu olur ise dondurulup saklanmaktadır.
Tüm tedaviler, dijital aşamalı gizlilik ve güvenlik önlemleri ile yapılır. Hastadan başka bir kişi (anne,baba, kardeş, akraba vs…) veya kurum ile hasta hakkında bilgi paylaşımı söz konusu değildir.
Ulaşım ve konaklama süreçlerinde de hastalarımıza destek olmaktayız. Hasta ulaşım, konaklama ve taksi süreçlerini kendi imkanları ile organize edebilir. Eğer isterse tüm bu hizmetleri biz hasta adına otellerin bize sağladığı özel indirimlerden faydalanarak organize etmekteyiz.
Kliniğimiz, tüm departmanlarında çalışan tecrübeli ve referanslı ekibi ile öne çıkmaktadır. En son teknolojiyi ve güncel tedavileri takip etmektedir.
Sağlıkla Kalın
Kıbrıs Amerikan Tüp Bebek Merkezi