PGD (Preimplanyasyon Genetik Tanı)
PGD, embriyolarda genetik analiz yaparak anöploidi (kromozom sayısındaki bozukluklar) ve spesifik genetik hastalıkları taramaya yarayan ileri bir teknolojidir. PGD işlemi için embriyoya 5. günde biyopsi yapılır, alınan hücreler analiz için genetik laboratuvarına gönderilir. Gelen sonuca göre aynı günde hastaya uygun görülen embriyonun transferi yapılabilir. Sınırlı sayıda kromozom tarandığı için daha kısa sürede sonuç veren ve maliyet açısından daha uygun bir işlemdir.
Dünyada ve ülkemizde tüp bebek hastaları arasında giderek daha yaygın olarak kullanılan bu testin öncelikle kromozomal anomalili embriyo oluşturma riski yüksek çiftlerde uygulanması önerilmektedir.
- İleri anne yaşı,
- Cinsiyet kromozomları ile aktarılan hastalık hikayesi olan çiftlerde
- Tekrarlayan düşükler,
- Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri varlığı,
- Anne-baba adayında kromozomal hastalık taşıyıcılığı (translokasyon, inversiyon gibi)
- Kromozomal anomalili bir gebelik geçmişi olan çiftlerde.
Yumurta toplama günü, baba adayından alınan sperm hücreleri, yumurtaların içine mikroenjeksiyon tekniğiyle enjekte edilir. Döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında takip edilir ve 3. Günde her embriyodan birer hücre biyopsi ile alınarak incelenir. Taranan kromozomlardan sağlıklı olanlar tespit edildikten sonra embriyonun anne adayının rahmine transferi ile tedavimiz tamamlanır.
PGD işlemi daha çok kısa süre içinde cinsiyet kromozomlarını görmek için de kullanılmaktadır.
Bu tedavide hasta, daha önce gebe kalmış ya da doğurmuş olsa da gebelik şansı hiçbir zaman %100 değildir. Gebelik oranı hastanın yaşına, yumurta sayısına ve embriyo kalitesine göre değişmektedir.
Sağlıkla Kalın
Kıbrıs Amerikan Tüp Bebek Merkezi