Vücudumuzun tam olarak görevini yerine getirebilmesi için alması gereken vitaminler, mineraller, yağlar, protein, karbonhidrat, tuz gibi maddeler vardır. Vücudumuz ihtiyacı olan bu maddeleri tükettiğimiz besinlerden almaktadır. Özellikle hamilelik döneminde vücudun alması gereken bu maddeleri besinlerden doğal yollarla almak oldukça önemlidir. Fakat bazı durumlarda gebelik döneminde vücudumuz besinlerden bu maddeleri alamazlar. Bu durumda doktora danışarak ve tetkikler yapılarak vücudumuzun ihtiyacı olan bu maddeleri takviye olarak alınması gerekebilir.
Hamilelik döneminde faydalı yağ asitlerinden olan omega 3 tüketimi de oldukça önemlidir.
Omega 3 Nedir?
Omega 3 vücudumuzun üretemediği, dışardan besinlerden almamız gereken doymamış yağ asididir. Omega 6 gibi omega 3 de dışardan besin yoluyla alınması gereken bir yağ asididir. Vücudumuzda birçok işleve sahiptirler. Vücudumuzda depolanamadıkları için de düzenli bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Sinir sisteminde, kalp- damar sağlığında, bağışıklık sisteminde oldukça olumlu etkiye sahiptirler. Düzenli kullanıldığında insan vücudu için birçok olumlu etkiye sahip olan omega 3 anne adaylarının kullanması ile anne karnındaki bebeğin gelişiminde de oldukça etkilidir. Anne karnındaki bebeğin beyin, sinir gelişimi, görme işlevinin gelişimi için yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Bunun yanında kalp- damar sisteminin gelişmesi, bağışıklık sisteminin oluşup güçlenmesi için de omega 3 seviyesinin yeterli düzeyde tutulması önemlidir. Vücudumuz tarafından üretilmeyen bu yağ asitlerinin mutlaka dışarıdan alınması gerekmektedir.
Omega 3 Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Omega 3 kullanmaya başlamak için önerilen bir zaman dilimi yoktur. Her insan ömür boyunca düzenli olarak omega 3 almalıdır. Hamilelik döneminde ise anne karnındaki bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını desteklemek için omega 3 alınmasına bu dönemde daha da özen gösterilmelidir. Anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyen omega 3’ ün hamilelik sürecinde düzenli olarak alınması gerekir. Özellikle anne karnındaki bebeğin beyin gelişimin hızlandığı dönem olan 3. trimesterde omega 3 desteği almak oldukça önem taşıyan bir durumdur. Özellikle hamileliğin 6. Ayından itibaren düzenli olarak her gün omega 3 alması tavsiye edilir. Fakat herkesin bünyesi farklı olduğundan alınması gereken miktar çeşitli tetkikler yapılarak doktor tavsiyesi ile belirlenebileceği unutulmamalıdır.
İçinde Omega 3 Bulunan Besinler Nelerdir
İnsanların gelişiminin hızlı dönemlerinde ve kadınların hamilelik sürecinde çok fazla ihtiyaç duyulan ve gelişim üzerinde oldukça önemli etkiye sahip olan omega 3 yağ asidi vücudumuz tarafından üretilmez. Dışarıdan besinler yoluyla almamız gereken omega 3 dışardan sürekli takviye edilmelidir. Çünkü vücudumuz tarafından depolanmaz. Omega 3 öncelikle doğal yollardan besinlerle alınmalıdır. Fakat yeterli miktarda omega 3 alınamıyorsa hap olarak da alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki vitamin ve mineral desteğinde olduğu gibi her vücudun ihtiyaç duyduğu miktar farklı olabileceğinden doktora danışılmadan herhangi bir takviye kullanmak uygun değildir. Her bünye farklıdır ve ihtiyaçlar çeşitli tetkikler sonucu belirlenerek kullanılacak miktar doktor tarafından tavsiye edilmelidir.
Peki hangi besinlerde omega 3 vardır:
Omega 3 denilince ilk akla gelen besin grubu deniz ürünleridir. Anne adayları gebelik süreci boyunca deniz ürünlerini tüketmeye özen göstermelidir. Balık çeşitleri omega 3 bakımından en zengin olan besin grubudur. Omega 3 bakımından zengin olan deniz ürünleri de somon balığı, ton balığı, uskumru, sardalye, hamsi ve ringa balığı olarak sıralanabilir. Balık tüketilirken de dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunların en başında her balığın mevsiminde taze olarak tüketilmesi gelir. dip balıkları civa gibi zararlı kimyasallara maruz kalabileceğinden bu balıkların tüketilmemesine önerilmektedir. Bu yüzden hamsi, sardalye gibi balıkların tüketilmesi daha çok önerilir. Ayrıca omega 3 açısından zengin olan balıkların pişirme yöntemi de oldukça önemlidir. Balığın içerisindeki vitamin ve minerallerin korunması için pişirme yöntemini de dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Çeşitli nedenlerle balık tüketemeyen hamileler için doktor tavsiyesi ile omega 3 hapları kullanılabilir.
Deniz ürünlerinden sonra omega 3 bakımından en zengin ürünler yeşil yapraklı sebzelerdir. Karalahana, pazı, ıspanak, brokoli, semizotu, maydanoz gibi sebzeler düzenli olarak tüketilmelidir. Bu sebzelerin mevsiminde ve doğal koşullarda üretilmiş olması da oldukça önemlidir. Sebzeler yenmeden önce bol su ile yıkanmalı iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.
Omega 3 bakımından zengin olan diğer besinler de yumurta, ay çekirdeği, keten tohumu, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, ceviz, fındık ve soya gibi besinlerdir.
Hamilelik Sürecinde Omega 3 Kullanımı
Omega 3 yağ asitlerinin vücuda oldukça olumlu etkiler sağladığı yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuştur. Gebelik döneminde omega 3 açısından zengin besinlerle beslenmek veya doktor tavsiyesi ile omega 3 hapı kullanmak hem anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için hem de anne adayının sağlığı için oldukça önemlidir.
Omega 3 özellikle kalp- damar ve dolaşım sisteminin sağlığını olumlu yönde desteklemektedir. Bağışıklık sisteminin oluşması ve gelişmesi için de birinci derecede görevli olan omega 3 ayrıca anne karnındaki bebeğin göz dokularının oluşması, beyin ve sinir sisteminin oluşumu ve gelişmesinde de oldukça önemli etkiye sahiptir.
Vücutta prostaglin adı verilen hormon türevi yapılar bulunmaktadır. Prostaglin vücutta kan dolaşımın sağlanmasında, kan basıncının dengelenmesinde, kan pıhtılaşmasının önlenmesinde, sindirim sisteminin düzgün çalışmasında, böbreklerin çalışmasını desteklemede etkilidir. Bunların yanında kalp rahatsızlıklarının görülme riskini azaltmakta ve bilişsel gelişimin desteklenmesini sağlamaktadır. İşte omega 3 yağ asidi de vücutta prostaglin maddesinin dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Omega 3 yönünden zengin besinler ile beslenmek vücuttaki prostaglin maddesinin üretilmesini hızlandırmak için oldukça önemli ve gereklidir. Sağlıklı bir vücut için gerekli olan prostaglin maddesinin üretilmesi omega 3 yağ asitleri sayesinde olmaktadır.
Hamilelik sürecinde kullanımının oldukça önemli olduğu bilinen omega 3 anne adayının sağlığının yanında anne karnındaki bebeğin gelişiminde de oldukça olumlu etkiye sahiptir. Bebeğin beyin gelişimini destekleyen omega 3 göz fonksiyonlarının gelişimi için de önemli bir yağ asididir. Ayrıca bebeğin doğum sonrası oluşabilecek davranış problemlerini de en aza indirmede etkilidir.
Hamilelik sürecinde düzenli bir şekilde omega 3 almak erken doğum, düşük tehlikesi, gebelik zehirlenmesi gibi yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmesinde önemli ölçüde etkili olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar omega 3 ihtiyacının düzenli olarak karşılanması durumunda bebeklerin normal kiloda olmasına da katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bunun yanında yeterli düzeyde omega 3 alan anne adaylarının da doğum sonrası loğusa sendromu olarak bilinen ve depresyon gibi rahatsızlıklarla daha az karşılaştığı saptanmıştır.
Omega 3 Eksikliğinde Yaşanabilecek Sorunlar
- Çeşitli hafıza problemleri
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Yüksek tansiyon
- Görme bozuklukları
- Erkekte kısırlık
- Çocuklarda dengesiz kilo ve boy
- Bebeklerde nörolojik bozukluk