Hamilelik süreci her kadın için deneyimlemesi oldukça keyifli, farklı ve kadının bu süreçte her anında kendini özel hissettiği bir dönemdir. Bu dönemde anne adayları olumlu ya da olumsuz birçok duyguyu ve olayı bir arada yaşamaktadır. Yaklaşık 40 hafta sürecek bu dönemde anne adayı kendi fiziksel ve duygusal özelliklerine göre acı tatlı birçok olay yaşayacaktır. Hamileliğin oluşması ile birlikte anne adayı bazı belirtiler yaşayacaktır. Tabi ki bu belirtiler her kadında aynı düzeyde olmayacaktır. Her kadının tapısı birbirinden farlı olduğu için bu belirtilerin yaşanma şekli ve yoğunluğu da her anne adayında farklı olacaktır.
Gebelik döneminde hormonların normalden fazla çalışmasıyla hormon seviyesinde artma meydana gelir. Bunun yanında hamilelik sürecinde kadının fiziksel yapısı da değişir. Bu nedenlerle anne adayının vücudunda ağrılar oluşabilir. Gebelik sürecinde ilaç kullanımına çok dikkat etmek gerektiğinden bu ağrılara baş etmek için doğal yolları tercih etmek doğru olacaktır. İlaç kullanımı hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için olumsuz durumlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde ortaya çıkan ağrılar için doğal çözümler uygulamak tavsiye edilmektedir.
Hamilelik döneminde anne adayı bazen diş ve baş ağrısı şikâyeti yaşayabilmektedirler. Bunun yanında hamilelik sürecinde anne adaylarının yaşayabileceği bir diğer ağrı da bel ağrısıdır. Bel ağrısı hamilelikte birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. Ağrının kaynağını bilmek yani bel ağrısına neden olan faktörü doğru belirleyebilmek ağrıyla nasıl baş edileceği konusunda yol gösterici olacaktır. Gebelik döneminde ortaya çıkan bel ağrısı şikayetiyle baş etmenin temeli ağrıyı oluşturan etmenin ortadan kaldırılması olacaktır. Bel ağrısını tetikleyen nedenlerden uzak durmak şikayetlerin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelik Döneminde Bel Ağrısı Neden Olmaktadır?
Gebelik döneminde ortaya çıkan bel ağrılarının birçok nedeni olabilir. Bunlardan ilk akla geleni hamilelik döneminde alınan kilolar nedeniyle anne adayının vücudunun ağırlık merkezinin değişmesidir. Hamilelik süreci ilerledikçe anne karnındaki bebek büyüyecek, bebek büyüdükçe de anne karnı da gittikçe büyüyecektir. Bütün bunlar olurken anne adayı kilo almakta ve ağırlık bel ve sırt bölgesinde toplanmaktadır. Hamileliğin son dönemlerinde kilo alımı artar ve hızlanır. Bu nedenle de bel ağrıları hamileliğin son dönemlerinde yoğun olarak yaşanabilir.
Gebelik döneminde bel ağrısı şikayeti oluşmasının bir diğer nedeni de anne adayının zorlayıcı aktiviteler yapmış olması olabilir. Bunun yanında ağır yük kaldırmak, uzun süre ayakta kalmak, dinlenememiş olmak ya da uzun süreler aynı pozisyonda kalmak da gebelik döneminde anne adayının bel ağrısı şikayeti yaşamasına neden olan faktörler olarak sayılabilir. Pelvik bölgesinde rahim baskısının artması da gebelik döneminde bel ağrısına neden olabilmektedir.
Ayakkabı seçiminin doğru yapılmaması da bel ağrısına sebep olan bir diğer unsurdur. Özellikle hamilelik döneminde çalışan ve uzun süre ayakta kalması gereken anne adaylarının ayakkabı seçimini doğru yapması olası bir bel ağrısı şikayetinin önüne geçecektir. Yüksek topuklu ayakkabı tercih etmek, kalitesiz ayak sağlığına uymayan ayakkabıları tercih etmek bel sağlığı açısından doğru bir tercih olamayabilir. Hamilelik döneminde düz, ayak yapısına uygun rahat hareket edilmesine izin veren ayakkabı seçimi bu anlamda önem taşımaktadır.
Hormon seviyesindeki artış da gebelik döneminde bel ağrısına neden olabilir.
Hamilelik döneminde bel ağrısının başka bir nedeni anne adayının bel ve sırt kaslarının yeterince güçlü olmaması olabilir. Ayrıca omurlar arasındaki bağların gevşemesi, sinirlerin sıkışması da hamilelikte görülen bel ağrısının nedenleri arasında sayılabilir.
Gebeliğin süresince her dönemde bel ağrısı yaşanabilmektedir. Hamile kadınların birçoğu bel ağrısı sıkıntısı çekmektedirler. Hamilelik sürecinde altta yatan farklı nedenler olmaksızın ortaya çıkan bu bel ağrıları normal kabul edilir.
Hamilelik Döneminde Bel Ağrısını Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminde yan etkileri nedeniyle ilaç kullanımı hem anne adayında hem bebekte olumsuz etki gösterebileceğinden tavsiye edilen bir durum değildir. Bu nedenle gebelik döneminde ortaya çıkan ağrıları geçirmek için anne adaylarının doğal yöntemlere başvurmaları tavsiye edilir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan ağrılardan olan bel ağrısını geçirmek ya da hafifletmek için uygulanacak bazı yöntemler ve dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Fakat alınan önlemlere rağmen geçmeyen ya da hafiflemeyen bel ağrısı şikayetinde mutlaka doktora başvurmak gerektiği unutulmamalıdır. Gittikçe şiddetlenen ve hiç geçmeyen bel ağrı ve bunun yanında kanama olma durumu varsa erken doğum riski olabileceği unutulmamalıdır.
- Hamilelik döneminde hamile yogası hamile pilatesi gibi sporlar yapmak anne adayının sırt ve bel kaslarını güçlendireceğinden hamilelik dönemi yaşanan bel ağrılarını önlemek için etkili olabilmektedir. Doktorunuza danışarak bu tür bel ve sırt kaslarını güçlendirecek aktivitelerle uğraşmak bel ağrılarını hafifletip daha sonra tekrarlanmamasını sağlayabilir.
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel ağrılarını tetikleyebilir. Bu yüzden anne adayının aynı pozisyonda sürekli kalmamaya dikkat etmesi gerekir. Ayrıca hamilelik döneminde ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Yapılacak ani hareketler bel ağrısına sebep olabilir. Mümkün olduğu kadar kontrollü hareket etmek olası bel ağrılarının önüne geçebilir.
- Gebelik döneminde bel ağrısı oluşmasının nedenlerinden biri de yanlış ayakkabı seçimidir. Ortopedik, kaliteli ayakkabı seçimi bel ağrılarını önleyebilir. Bu yüzden hamilelik döneminde ayakkabı seçimine özen gösterilmelidir.
- Hormonların her zamankinden fazla salgılanması nedeniyle oluşan bel ağrıları için ise bol su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Hamilelik döneminde rahat ve kaliteli bir uyku büyük ölçüde bel ağrısının önüne geçecektir. İdeal uyku pozisyonu olarak bilinen pozisyonda yani sol yan tarafa yatarak uyumak bel sağlığı için de hamilelik döneminde faydalı olacaktır. Ayrıca uyurken karnın altına veya bacak arasına yastık koymak kaliteli bir uyku için tavsiye edilmektedir.
- Düzenli olarak her gün tekrarlanan esneme hareketleri bel ağrısını gidermek için önerilir. Esneme hareketlerini 15- 20 dakika her gün düzenli bir şekilde yapmak şikayetleri azaltacaktır.
- Eklemlere buz kompresi uygulamak da bel ağrısı şikayetlerini azaltacaktır. Ancak koltuk altı ya da kalça gibi bölgelere buz kompresi uygulamak kan dolaşımını hızlı bir şekilde etkileyebileceğinden tavsiye edilmemektedir.
- Yine alınacak ılık bir duş hamilelik döneminde yaşanan bel ağrılarına iyi gelecektir.
- Hamilelik dönemi yaşanan bel ağrısının hafiflemesi ya da geçmesi için masaj uygulanabilir. Uygun bir şekilde düzenli olarak yapılacak masaj hamilelik süresince yaşanan bel ağrılarına iyi geleceğinden tavsiye edilmektedir.
- Anne adayları gün içerisinde küçük dinlenme molaları vererek hamilelik dönemi yaşanan bel ağrılarını hafifletebileceği gibi sonraki süreçte bu ağrıların önüne de geçebilir. Dinlenme molalarında bir sandalye ya da koltuğa oturarak ayaklarının altına bir tabure de alarak bir süre dinlenmelidir. Mümkünse anne adayı bu dinlenme molalarında uzanmalıdır. Gün içinde yorgunluğa bağlı oluşan bel ağrılarını uzanmak hafifletecektir.
Alınan bütün önlemlere ve uygulanan farklı yöntemlere rağmen gittikçe şiddetlenen bel ağrısında mutlaka doktora başvurulmalı, doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç takviyesi alınmamasına ve egzersiz yapılmamasına özen gösterilmelidir. Şiddetli ve geçmeyen bel ağrısı şikayetinizin yanı sıra kanama da varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.