Anne adayının son adet tarihinin ilk günü dikkate alınarak gebelik tarihi hesaplanmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok anne adayı gebelik hesaplamasını yaparken internetteki gebelik hesaplama cetvellerini kullanmaktadır.
Anne adayının en önemli hekim kontrollerinin hangi tarih aralığında olduğu, gebelik haftasının ve doğumun yapılacağı tarihin hesaplanması, gebelik hesaplaması yapıldığında gebelik hesaplama cetvelinde otomatik olarak çıkmaktadır. Anne adayları, gebelik hesaplama cetvelinde gebelik tarihini hesaplarken de son adet geçirdiği tarihi baz alarak bu hesaplamayı yapmaktadır.
Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak hizmet vermenin yanı sıra bu tür faydalı bilgiler de paylaşarak, hamilelik sürecinizin her aşamasında yanınızda olmaya çalışıyoruz.
Kaç Haftalık Gebeyim?
Bazı gebelikler gebe kalınmasından itibaren 38 hafta sürerken, birçok gebelik ortalama 40 hafta sürmektedir. Bu nedenle hamilelik hesaplaması yapılırken doğumun gerçekleşeceği tarihin doğru olarak hesaplanabilmesi için anne adayı kısa adı SAT olan son adet tarihinin ilk gününden başlayarak 40 hafta, diğer bir deyişle tam 280 gün saymalıdır.
Anne adayının kaç haftalık gebe olduğunu hesaplamasının bir başka yöntemi de son adet döneminin ilk gününden üç ay çıkarılması ve bu sonucun üstüne yedi gün eklenmesidir. Örneğin anne adayının son adet döneminin 10 Mart itibariyle başlaması halinde bu tarihten 3 ay çıkarıldığı zaman 10 Aralık tarihine denk gelecek ve bu sürenin üstüne de yedi gün eklenecektir. Bu hesaplamaya göre anne adayı 17 Aralık tarihinde gebe kalmıştır.
Anne adayının gebelik sürecini takip eden hekimde doğumun gerçekleşeceği yani gebeliğin biteceği tarihin hesaplamasını yaparken muhtemelen doğruluk oranı çok yüksek olan bu yöntemi kullanacaktır. Ancak anne adayının gebelik hesaplamasından çıkan tahmini doğum süresinden bir ya da iki hafta evvel ya da sonra doğum yaparak bebeğini dünyaya getirmesinin olağan bir durum olduğunu endişelenmemesi için unutmaması gerekir.
Güvenilir Tahminle Gebe Kalma Tarihi
Anne adayının gebelikten önceki adet döngüsü düzenliyse son adet tarihinin ilk günü dikkate alınarak yapılan gebe kalma tarihinin hesaplaması yüzde 95 gibi yüksek bir oranla doğru sonuç vermektedir. Fakat anne adayı gebelikte evvel düzensiz bir adet döngüsüne sahipse, SAT yani son adet tarihi dikkate alınarak yapılan hesaplama genellikle doğru sonuç vermez.
Gebelik bitiş tarihinin güvenli bir tahminle hesaplanması oldukça önemlidir. Bu nedenle anne adayı ve hekim, gebelik bitiş tarihini hatırlamaktansa anne adayının gebe kaldığı tarihi kullanmalıdır. Tahmini gebelik bitiş tarihinin hesaplanması içinde 266 gün eklenmesi gerekmektedir.
Ultrason Muayenesi
Anne adayı gebe kaldığı tarihi kesin olarak tespit edemese dahi, son adet döneminin tarihini unutsa ya da yumurtlamanın ne zaman gerçekleşmiş olduğundan emin olamasa bile ilk doğum öncesi randevusundan evvelki diğer ipuçları gebelik tarihinin bitişinin belirlenmesinde anne adayına ve hekime yardımcı olabilir.
Erken bir ultrason sayesinde gebe kalınan tarih daha doğru olarak belirlenebilmektedir. Bu nedenle erken dönemde ultrason muayenesi bazı hekimler tarafından rutin olarak yapılsa da birçok hekim erken ultrason muayenesine anne adayı 35 yaş ve üstündeyse, anne adayı düzenli bir adet dönemine sahip değilse, anne adayının düşük ya da gebelik komplikasyonları öyküsü bulunuyorsa, gebelik tarihinin bitişi fiziki muayene ve son adet tarihine göre tespit edilemiyorsa başvurmaktadır.
Doğumun gerçekleşeceği ve gebeliğin biteceği tarihin doğru olarak belirlenip belirlenemediği hakkında 7 ya da 8’inci haftada ilk defa duyulan bebeğin kalp atış sesleri ile daha erken ya da sonra olabilse de genellikle 18 ila 22’inci hafta arasında hissedilen bebeğin ilk fetaş hareketleri önemli ipuçları vermektedir.
Yine anne adayının kasık kemiğinden rahmin üst kısmına kadar yapılan ölçüm ile belirlenen fundal yüksekliğini doğum öncesi her muayenede hekimin kontrol etmesi gerekmektedir. Çünkü fundal yüksekliği de gebeliğin bitiş tarihiyle ilgili önemli ipuçları vermektedir.
Anne adayının ilk defa yaptırdığı dahili gebelik muayenesinde rahim boyutunun not edilmesi de doğumun gerçekleşeceği tarihin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Doğum Tarihi Planlanabilir mi?
Bayanlar, yaz mevsimini en iyi şekilde değerlendirmek için genellikle yaz ortasında hamile kalmayı tercih etmedikleri gibi bir anne olarak küçük çocuğuyla zaman geçirmeyi en üst seviyeye çıkarmak isteyebilirler. Gebelik bitiş tarihini planlamak isteyen bayanlar, daha önce gebe kaldığı zamanları deneyerek gebelik tarihini planlayabilirler.
Anne adayı planladığı tarihte gebe kalmayı başarsa dahi doğumun gerçekleşeceği haftanın veya ayın kesin olarak planlanan tarihte olmayabileceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Doğumun Gerçekleşeceği Tarih Değişir mi?
Anne adayı ve hekim tarafından planlanan gebelik bitiş tarihinin gerçekleşme ihtimali her zaman vardır. Ayrıca anne adayını endişeye sevk edecek kesin bir durum olmasa da gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bir takım nedenlerden ötürü hekim tarafından doğumun gerçekleşeceği tarih değiştirilebilmektedir.
Doğumun gerçekleşeceği tarihin değişmesine neden olabilen başlıca faktörler arasında anne adayının periyodlarının düzensiz olması, erken ultrason randevusunun kapalı olması ve ilk ultrason muayenesinin ikinci trimester döneminde yapılması yer almaktadır.
Yine anne adayının fundal yüksekliğinin anormal seviyede olması, bebeğin ürettiği bir tür protein olan AFP yani alfa-fetoprotein düzeylerinin normal değerlerinde olmaması da doğumun gerçekleşeceği tarihin değişmesine neden olmaktadır. Anne adayının herhangi bir problemi bulunuyorsa ya da endişeleniyorsa hekimine mutlaka danışmalıdır.