Çocuk sahibi olmak isteyip doğal yollardan bu isteği gerçekleştirmeyen çiftlerin son yıllarda en çok baş vurduğu tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi yönteminde erkeğin üreme hücresi olan sperm ve kadın üreme hücresi yumurta laboratuvar ortamında birleştirilir. Birleştirilen hücrelere laboratuvar ortamında bir süre belli sıcaklıkta bekletilerek döllenmesi beklenir. Oluşan embriyoların arasından sağlıklı olanlar seçilerek anne rahmine yerleştirilir. Bu yöntemin adı tüp bebek tedavisidir. Rahime yerleştirilen embriyolar anne rahminde sağlıklı olarak gelişmeye başladığında test uygulanır ve gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır. Testin pozitif çıkması hamileliğin oluştuğu anlamına gelmektedir. Bundan sonraki süreç normal yollardan hamile kalan bir hamileden farklı değildir. Gebelik takibi de normal yollarla hamile kalmış bir anne adayı ile aynı yapılır. Bu yüzden asıl dikkat edilmesi gereken nokta tüp bebek tedavisi öncesi çiftlerin dikkat etmesi gereken konulardır. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi olarak sizlere bu konulardan bahsedeceğiz.
Tüp bebek tedavisi öncesi anne ve baba adayının dikkat etmesi gereken konular
- İlk olarak çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin konu ile ilgili bilgi sahibi olmaları için bu konuda araştırma yapmaları tavsiye edilebilir. Çiftlerin tüp bebek tedavisi ile ilgili bilgi sahibi olmaları nelerle karşılaşacakları konusunda çiftleri bilgilendirir.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktor ve klinik seçimi oldukça önemlidir. Tedavi olmaya karar verdiğiniz doktor ve klinikle ilgili bilgi sahibi olmak tedavinin başarı oranını hakkında size bilgi verecektir. Size güven veren klinik ve doktoru seçmeniz bu anlamda oldukça önemli bir konudur. Ayrıca bu tedavi yönteminin maliyeti kadar işinde uzman profesyonel bir ekip tarafından uygulanması gerektiği de unutulmamalıdır.
- Tüp bebek tedavisine karar verildiğinde çiftlerin sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı olduğu bilinen maddelerden tedavi boyunca uzak durması gerekmektedir.
- Tüp bebek tedavisi süresince tedavi haricinde alınacak ilaçların hamile kalma üzerinde etkisi olabileceğinden özellikle anne adayının sürekli kullandığı bir ilaç varsa doktora bu konuda bilgi vermesi gerekmektedir.
- Tedavi öncesinde sauna hamam gibi ortam sıcaklığı çok yüksek olan yerlerden uzak durulmalıdır.
- Çiftler ağır spor ve egzersizlerden bu dönemde kaçınılmalıdır.
- Tüp bebek tedavisinden 2 ay öncesinde çiftlerden herhangi biri ateşli bir rahatsızlık geçirilmişse bu durum doktorla paylaşılmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi öncesinde son birkaç ay içinde erkek ya da kadın cinsel bölgesinde herhangi bir enfeksiyon durumu oluşmuşsa yine doktor bu konuda bilgilendirilmelidir.
- Tüp bebek tedavisinden önce özellikle erkekler dar iç çamaşırlar tercih etmemelidir. Bu süreçte bol ve rahat iç çamaşırı tercih edilmesi önerilmektedir.
- Tüp bebek tedavisinden önce çiftlerde fazla kilo problemi varsa beslenme düzenlenerek fazla kiloların verilmesi önemlidir. Eğer kişiler kendi başlarına beslenme programı uygulayarak kilo veremiyorlarsa bir diyetisyenden yardım istenebilir. Yine bu dönemde çiftler beslenmelerine özen göstermeli mümkün olduğunca doğal beslenmeye dikkat etmelidirler. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineral vitaminleri karşılayacak sebze, meyve tüketmeye özen göstermeleri faydalı olacaktır. Hazır gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmeli, aşırı yağlı ve kızartma tarzında yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Tür bebek tedavisinden önce vücudun ihtiyaç duyduğu suyu karşılamak oldukça önemlidir. Bu yüzden su tüketimine dikkat edilmelidir. Bu dönemde asitli içecekler tercih edilmemeli sıvı alımı önemli olduğundan taze sıkılmış meyve suyu, ayran, kefir, süt, maden suyu tüketilmelidir. Bunlara ek olarak günde en az 2 litre su tüketilmesi tavsiye edilir.
- Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de işlemler için doktorun verdiği randevu saatine dikkat edilmeli, randevu saatinde istenilen yerde bulunmaya özen gösterilmelidir.
- Tüp bebek tedavisi süresince muayene sırasında kendinizi daha rahat hissedeceğinizden temizlik ve hijyene dikkat etmeniz önerilmektedir. Muayene sırasında doktorla iletişiminizde de etkili olacak bu durum işlemlerin de sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır.
- En başta da belirtildiği gibi tüp bebek tedavisinde doktor ve tedavinin yapılacağı kliniği belirlemek stressiz bir tedavi için oldukça önemlidir. Bu süreçte kendinizi güvende hissetmeniz doktora olan güveniniz tedavinin başarısını etkileyecek bir unsurdur. Kafanızda tedavi göreceğiniz yer ve doktorla ilgili soru işareti olmaması rahatlık açısından çok önemlidir. Ayrıca doktor görüşmelerinden önce aklınıza gelen soruları not etmeniz muayene sırasında aklınıza gelmeme olasılığına karşı alınacak bir tedbir olabilir. Aklınızdaki soruların sizi tatmin edecek şekilde cevaplanması da oldukça önemli bir konudur. Hem rahatlık hem de tüp bebek tedavisi öncesinde aklınızdaki soruların cevabını bilmek yararlı olacaktır.
- Tüp bebek tedavisi sürecinde güvenebileceğiniz bir doktorla tedaviyi yürütmek tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyecek bir konudur. Bu anlamda doktorunuzun söyleyeceği her noktayı dikkatlice dinlemeye ve uygulamaya özen göstermelisiniz.
- Stres tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. O yüzden tedavi öncesi ve tedavi boyunca çiftler stresten uzak durmalıdırlar. Özellikle gergin ortamlardan ve olumsuz durumlardan uzak durmalı sakin bir dönem geçirmelidirler.
- Tüp bebek tedavisinde erkeğin sperm örneği vereceği günden 3 gün kala cinsel perhiz uygulaması tavsiye edilir.
- Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılacak ilaçlarla ilgili bilgi sahibi olmak da oldukça önemlidir. Yan etkiler konusunda doktorunuzdan sizi bilgilendirmesini isteyebilirsiniz.
- Tüp bebek tedavisinden önce gerekli testler yapılarak vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller tespit edilebilir. Doktorunuzun tavsiyesi ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller takviye olarak alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki doktor tavsiyesi olmadan takviye için bile olsa ilaç kullanılmamalıdır.
- Bu dönemde özellikle kimyasal maddelere maruz kalmamaya dikkat etmek gerekir. Günlük hayatımızın bir parçası olan temizlik malzemelerini kullanırken dikkatli olunmalı bu tür maddeleri seçerken içeriklerine dikkat edilmelidir.
Tüp bebek tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Transfer sonrası embriyo transferi gerçekleştikten sonra klinikte anne adayının 1-2 saat kadar dinlenmesi yeterli olacaktır. Anormal bir durum oluşmadığı sürece bu sürenin ardından kişi araç kullanabilir.
- Transferi takip eden ilk günlerde uzun yolculuk yapılması tavsiye edilmez.
- Transfer sonrası zorlayıcı olmamak koşulu ile basit ev işleri yapılmasında bir sakınca yoktur.
- Transfer gerçekleşmesinin ardından 11.gün gebelik testi yapılır. bu günlerde ağır spor ve egzersizden kaçınılmalıdır. Günlük işler yapılabilir.
- Transferden sonra herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Doktora danışmadan basit ağrı kesicilerden bile uzak durulmalıdır.
- Stressiz bir dönem geçirilmelidir. Bu dönemde sakin ortamlarda bulunmak tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Özellikle baba adayının anne adayına moral vermesi, psikolojik açıdan destek olması faydalı olacaktır.
- Beslenmeye dikkat edilmeli alkol, sigara gibi zararlı maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca doğal ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Gazlı içecekler, paketli gıdalar, aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar uzak durulması gereken tüketilmesi tavsiye edilmeyen gıdalardır.