Gebelikte 4. Hafta
Gebelik süreci kadınların en hassas ve duygusal olduğu dönemler arasında başı çekmektedir.
Gebelik süreci boyunca hem bebek gelişiminde, hem de anne bedeninde her hafta değişiklikler gözlemlenmektedir. Bu nedenle gebelik sürecinin başlangıcından itibaren gebelik sonlanana kadar bir hekim tarafından takip edilmesi oldukça önemlidir. Gebeliğin 4’üncü haftasında anne adayının özellikle psikolojik halinde ani değişikliklere çok sık rastlanmaktadır. Yine bacaklara giren ani kramplar, mide bulantısı, tat ve kokuya karşı daha hassas hale gelme gibi semptomlara da bu haftada sık rastlanmaktadır. Ayrıca PMS yani menstural döngü öncesi sendromlar nadir görülmektedir.
Anne adayında gebeliğin 4’üncü haftasında görülen bu semptomların rahatsızlık verecek seviyeye ulaştığı durumlara da rastlanmaktadır. Anne adaylarının önemli bir kısmı hamileliğin 4’üncü haftasında daha hamile olduğunun farkında dahi değildir. Ancak anne adayı gebe kaldığının farkında olmasa dahi yumurtanın döllenmesi işleminin ardından bebek oluşumu emekleme döneminde sürmektedir.
Gebelikte 5. Hafta
Gebeliğin 5’inci haftasına gelindiği zaman anne adayı gebe kaldığını öğrendiği için gebelik takibini hafta hafta takip etmeye başlamaktadır. Gebelik 5’inci haftada kesinleşmektedir. Bu nedenle de evde uygulanacak gebelik testlerinde en net sonucun elde edildiği hafta gebeliğin 5’inci haftasıdır. Bu haftada erken dönem hamilelik belirtileri de kendisini göstermeye başlamaktadır. Anne adayında yorgunluk hissi, bulantı hissi, göğüs bölgesinde hassasiyet gibi semptomlara gebeliğin bu haftasında yaygın olarak rastlanmaktadır. Anne adayında görülen bu tür semptomlar, gebeliğin takip sürecinin başlaması için oldukça önemlidir.
Anne adayının 5’inci hafta içerisinde adet görmesi gerektiği halde adet görmediyse, bir hafta bekledikten sonra gebelik durumunu öğrenmek için test yaptırabilir. Bu haftada yapılacak olan gebelik testi yüzde 99 gibi yüksek bir oranda doğru sonuç vermektedir. Ayrıca gebeliğin 5’inci haftasında hekime danışılarak profesyonel yardım alınması izlenebilecek en sağlıklı yoldur. Anne adaylarının bazılarında gebeliğin 5’inci haftasında kanama durumuna rastlanabilmektedir. Gebeliğin bu haftasında görülen ufak kanamalar ve lekelenmeler normal olarak kabul edilse de bebek sağlığını riske atmamak için hekime muayene olunması ihmal edilmemelidir. Bu tür kanama durumlarında kanamanın kıvamı yani yoğun mu veya sulu mu olduğunun yanı sıra kanamanın rengi yani açık kırmızı, koyu kırmızı, kahverengi, pembe hangi renkte ise not edilmelidir. Yine kanamanın süresi ve aralığı da oldukça önemli olduğundan takip edilmelidir. Hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason incelemelerinde her şey normal görünse de gebeliğin ilerleyen süreçlerinde daha dikkatli olunması yönünde anne adayına önerilerde bulunulabilir. Hatta hekim, gebelik sürecini takibi daha da sıklaştırabilir.
Gebelikte 6. Hafta
Gebeliğin 6’ıncı haftasına gelindiği zaman bebeğin büyüklüğü yaklaşık mercimek tanesi kadar olmaktadır. Bu haftanın tamamlanmasıyla birlikte bebeğin büyüklüğü mercimek tanesinin üç katı kadar olmaktadır. Gebeliğin 6’ıncı haftasında bebeğin ağız, burun ve kulaklarında şekillenme gözlemlenir. Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gelişmeye başlayan bu organlar, gebeliğin ilerleyen sürecinde daha belirginleşmektedir. Bu haftada bebeğin kalp ritmi artık düzenli atmaktadır. Ayrıca bebeğin vücudundaki kan dolaşımı problemsiz olarak gerçekleşir. Bebek dünyaya gelene kadar kalbi 1 dakikada 150 kez atmaktadır. Yine gebelik süreci boyunca bağırsaklar gelişimini sürdürür ve gebeliğin ilerleyen süreçlerinde ciğerler oluşur. Gebeliğin en önemli haftalarından biri olarak kabul edilen gebeliğin 6’ıncı haftasında bebeğin beyni, kasları ve kemiklerinin yanı sıra hipofiz bezi de önce oluşmaya sonrada gelişmeye başlamaktadır. Ayrıca gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayının vücudunda fark edilir değişimler olduğu gibi HCG hormonundan dolayı anne adayı çok sık tuvalete çıkmaktadır. Bu semptomlar, bir bakıma anne adayına hamile olduğunu hatırlatmaktadır. Böbreklerin kanı temizlemedeki etkisinin de kanıtıdır. Gebelik süresince gebelik takibi neticesinde rahim karın boşluğuna doğru yükseldiğinden dolayı anne adayı kendisini daha rahat hissetmektedir.
Gebelikte 7. Hafta
Gebeliğin ilk haftalarında anne adaylarında tarif edilemez, eşsiz duygular görülmektedir. Bu durum karşısında anne adaylarının özellikle psikolojik hallerinde bazı değişimler hissedilmektedir. Yani gebelik sürecinde anne adaylarının vücutlarında meydana gelen değişimlerin yanı sıra duygusal iniş çıkışlarda çok sık yaşanmaktadır. Çünkü anne adayının karnındaki minik misafir, onun yaşamının seyrini değiştireceği gibi bundan sonraki yaşamına bir anne olarak devam etmesini sağlayacaktır. Çünkü anne adayı karnındaki minik misafiri dünyaya getirdiği zaman bebeği, onun ilgisine, sevgisine ve bakımına gereksinim duyacaktır. Bu da anne adayının bebek dünyaya geldikten sonra sorumluluklarının artacağı anlamına gelmektedir.
Gebelik sürecinde büyük bir heyecan yaşayan ve kafasında bir değil, belki de bin tane sorunun dolaştığı anne adayında duygusal değişimler haricinde vücudunda fiziksel değişimlerde başlamaktadır. Gebelik sürecinin her bir haftası anne adayı açısından kendisine has farlılıklar içermektedir. Gebelik döneminin başlamasıyla birlikte oluşan ve bebeğin içerisinde geliştiği gebelik kesesinin ultrason esnasında gözlemlenmesi gebeliğin 4 ya da 5’inci haftasını bulabilmektedir. Bebeğin kalp atışları ise transvajinal ultrason sayesinde gebeliğin 5’inci haftasından itibaren duyulabilir. Gebeliğin erken süreçlerinde bebeğin kalp atışları duyulmazsa endişeye mahal verilmeden gebelik sürecinin ilerlemesinin beklenmesi gerekir. Bebeğin kalp atışlarının doppler ultrason cihazı sayesinde net şekilde duyulması içinde gebeliğin 10’uncu haftası beklenmelidir. Gebeliğin 7’inci haftası bebekte çok sayıda oluşum için temel dönem olarak kabul edilmektedir.